× Kiinteistöliitto Pohjanmaan toimisto ja puhelinpalvelu ovat kiinni ke 1.1.2025. Hyvää uutta vuotta!
× Kiinteistöliitto Pohjanmaan toimisto ja puhelinpalvelu ovat kiinni ke 1.1.2025. Hyvää uutta vuotta!

Yhtiökokous tulee – oletko valmis?

7.3.2023

Maaliskuussa alkaa taloyhtiöissä yhtiökokoussesonki, joka kestää kesäkuun loppuun. Taloyhtiön on pidettävä yhtiökokous puoli vuotta tilikauden päättymisen jälkeen. Tilikausi voi olla myös kalenterivuodesta poikkeava, mutta tällaisia taloyhtiöitä on aika vähän. Joissakin yhtiöissä voi olla yhtiöjärjestyksessä myös määräys, että on pidettävä sekä kevät- että syksy-yhtiökokous. Kannattaakin tutustua, mitä yhtiöjärjestys sanoo.

Korona toi jotain hyvääkin, yhä useampi taloyhtiö pitää nykyään yhtiökokouksen hybridinä eli kokoukseen voi osallistua joko paikan päällä tai kotisohvalta tai jopa lomamatkalta. Eli yhtiökokoukseen osallistumattomuudelle jää nyt vähemmän tekosyitä digitalisaation myötä.

Nousevat kustannukset vaikuttavat vastikkeisiin

Energian hinnannousut ja lainakorkojen kallistumien aiheuttavat korotuspaineita vastikkeisiin. Keväällä saattaa monella yhtiöllä olla lainan korkojen tarkistus, 12 kk:n euribor on ollut nousussa ja tätä kirjoittaessa se hipoo jo lähes neljää prosenttia. Yhtiöissä, joissa on paljon yhtiölainaa, näkyy tämä rahoitusvastikkeiden nousuna, korotusta voi tulla useita euroja /m2.

Osakkaan on nyt (viimeistään) aika kiinnostua oman taloyhtiönsä taloudesta. Onko taloyhtiöllä riittävästi puskuria, jos kulut kasvavat? Onko tulossa isoja remontteja, miten ne rahoitetaan? Miten oma rahoitusvastike tulee nousemaan korkojen noustessa? Yhtiökokous on hyvä paikka kysyä näitä asioita, tyhmiä kysymyksiä ei olekaan! Yhtiökokoukseen voi valmistautua Suomen Kiinteistöliiton maksuttoman yhtiökokousmateriaalin avulla https://www.kiinteistoliitto.fi/taloyhtio/yhtiokokous/ 

Yhtiökokouksissa muissa asioissa voidaan keskustella lisäksi esimerkiksi energiansäätöasioista, jos niitä ei erikseen kutsussa ole mainittu. Asukkaat vaikuttavat omalla käytöksellään +/- 5 % taloyhtiön kustannuksiin. Onko taloyhtiö viestinyt tarpeeksi asukkaita energiansäästöasioissa? Onko tuloksia säästöistä saatu? Jos osakas haluaa jonkin päätösasian esityslistalle, tulee siitä ilmoittaa hallitukselle hyvissä ajoin ennen yhtiökokousta, kun kutsu on tipahtanut postiluukkuun/sähköpostiin, on jo liian myöhäistä.

Hallituspaikka ei ole peikko

Taloyhtiön hallitus ei yleensä ole haluttu luottamustehtävä. Pelko vastuusta ja omasta osaamisesta kannattaa unohtaa. Jos asiat hoidetaan ammattitaitoisen isännöitsijän johdolla, on hallituksen jäsenen turvallista toimia hallituksessa. Ja jos taloyhtiö on Pohjanmaan Kiinteistöyhdistyksen jäsen, niin apua saa meiltä, jos jokin asia ihmetyttää tai kummastuttaa.

Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suositus on hyvä hallituksen jäsenen ja myös isännöitsijän lukea läpi. Se kertoo, kuinka asiat voidaan hoitaa taloyhtiössä paremmin kuin mihin minimissään lainsäätäjä velvoittaa. Hyvä hallintotapa sisältää hyviä käytäntöjä, jotka auttavat taloyhtiössä suosituksen soveltamista.  Suosituksen ovat laatineet Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto ja Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA yhdessä oikeusministeriön kanssa.

Suositus myös suosittaa, että taloyhtiön hallituksen jäsenille maksettaisiin riittävä ja kohtuullinen palkkio kokoustyöskentelystä ja osallistumisesta. Hallitus tekee tärkeää työtä ja siitä tulee saada korvaus. Tämä myös kannustaa osallistumaan hallitustyöhön, kökkätyöhön on nykyään hankala saada osallistujia.

Kannustan kaikkia osakkaita kiinnostumaan oman taloyhtiön asioista, olit sitten asukkaana tai sijoittajana taloyhtiössä. Asunto on monelle elämän suurin sijoitus, siitä kannattaa pitää huolta.

 Mervi Ala-Prinkkilä

Mervi Ala-Prinkkilä

Kiinteistöliitto Pohjanmaan toiminnanjohtaja

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.