19.12.2024
Alan järjestöt ovat vaatineet lakiin asuinhuoneiston vuokrauksesta säännöstä, joka antaisi vuokranantajille mahdollisuuden puuttua vakaviin asumishäiriöihin. Tänään lausuttavaksi tullut hallituksen esitysluonnos ei kuitenkaan sisällä tätä kaivattua muutosta. Järjestöt ovat huolissaan, että ilman tarvittavia lainsäädännöllisiä muutoksia vakavimpia asumishäiriötilanteita ei saada ratkaistua.
Lue lisää
17.12.2024
Pian on aika rauhoittua joulunviettoon. Jotta joulu sujuisi taloyhtiöissä turvallisesti ja sopuisasti, kokosimme jouluiset vinkit muistilistaksi.
27.11.2024
Taloyhtiöillä ja muilla rakennusten omistajilla on runsas vuosi aikaa huolehtia palovaroittimia koskevat asiat kuntoon, sillä tämän vuoden alussa voimaan tulleen pelastuslain siirtymäaika päättyy vuoden 2025 lopussa. Sen jälkeen rakennuksen omistaja vastaa siitä, että kaikissa asunnoissa on toimivat palovaroittimet.
21.11.2024
Sää on muuttunut eteläistä Suomea myöten talviseksi, ja Kiinteistöliiton lakineuvontaan tulee jokatalviseen tapaan kysymyksiä koskien taloyhtiöiden talvikunnossapitoon liittyviä vastuita.
07.11.2024
Miten taloyhtiön kannattaa toimia, jos sen maksukyky heikkenee esimerkiksi siksi, että osakas tai useampi jättää vastikkeensa maksamatta? Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto ovat yhdessä laatineet taloyhtiöille oppaan, jossa käydään läpi vaihtoehtoja niissä tilanteissa, joissa yhtiön maksukyky on syystä tai toisesta heikentynyt.
06.11.2024
Jopa kolmasosa taloyhtiöiden lämmitystavan muutoksista tehdään kokonaan ilman hankesuunnittelua, ja vain noin puolet taloyhtiöistä käyttää erillistä energia- tai talotekniikka-alan asiantuntijaa hankesuunnitelman tekemiseen. Tiedot selviävät VTT:n tekemästä tutkimuksesta, jonka tilaajina olivat Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Kiinteistöliitto Uusimaa sekä joukko kiinteistö- ja energia-alan toimijoita.
05.11.2024
Taloyhtiöiden korjausrakentamisen laskusuhdanne näyttää tulleen käännepisteeseen, josta korjausrakentaminen voi ponnistaa uuteen nousuun. Kiinteistöliiton syksyn Korjausrakentamisbarometrin mukaan korjausrakentamista kasvattaneiden ja supistaneiden osuus oli syys-lokakuussa yhtä suuri, noin 29 prosenttia. Barometrin tulosten mukaan korjaamisen kasvuvirettä on eniten pk-seudulla sekä Pohjois-Suomessa ja Länsi-Suomessa.
31.10.2024
Suurin osa taloyhtiöistä maksaa toiminnantarkastajalleen 100 – 200 euron palkkion, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöilleen tekemästä kyselystä. Toiminnantarkastajista hiukan yli puolet saa tehtävästä palkkion, ja loput toimivat talkooperiaatteella.
Juhlavuotensa kunniaksi Kiinteistöliitto Pohjanmaa on jakanut ansiomerkkejä pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta yhdistyksen ja AKL Vaasan osaston hallituksien jäsenille. Ansiomerkit myönnettiin Pohjanmaan Taloyhtiöpäivässä 15.10.
30.10.2024
Vuoden 2024 taloyhtiön puheenjohtajaksi valittiin vaasalaisen As Oy Säästövilkun pitkäaikainen puheenjohtaja Johan Eklund. Eklund on toiminut taloyhtiönsä puheenjohtajana yhtäjaksoisesti sen perustamisesta lähtien, eli noin 50 vuoden ajan. Palkitsemisperustelujen mukaan hän on hoitanut tehtävää vastuullisesti, ja pitkästä kokemuksesta on ollut taloyhtiölle merkittävää hyötyä.
10.10.2024
Taloyhtiöiden hoitokuluissa on nousupainetta edelleen ensi vuonna, mutta odotukset kulujen kasvusta ovat kuitenkin hillitympiä kuin kovan kasvun vuosina 2022 ja 2023. Kuntakohtaisten erojen ennakoidaan pysyvän edelleen suurina. Kiinteistöliitto julkaisi torstaina talousarvio-ohjeensa avuksi taloyhtiöiden ensi vuoden taloustilanteen ennakoimiseen.
08.10.2024
Energia-asiat ovat taloyhtiöissä ajankohtaisia syksyisin, kun asunnoissa kaivataan lisää lämpöä, ja katse kääntyy lämmityksestä aiheutuviin kustannuksiin. Lämmitys onkin taloyhtiön menoeristä suurin, noin 20-30 prosenttia hoitokuluista. Jos taloyhtiön johto on kaavaillut energiatehokkuutta parantavaa korjaushanketta esimerkiksi ensi kesälle, nyt on oikea aika käynnistää hanketta koskeva päätöksenteko.
07.10.2024
Kiinteistöliitto julkaisi tänään oppaan vaikeutuviin sääolosuhteisiin ja sään ääri-ilmiöihin varautumiseksi taloyhtiöissä. Oppaan tarkoitus on helpottaa varautumista ilmastonmuutoksesta johtuviin sääilmiöihin ja muutoksiin toimintaympäristössä. Opas on suunnattu ennen muuta taloyhtiöiden hallituksille, isännöitsijöille ja osakkaille. Kuitenkin sen sisältöihin tutustuminen on hyödyllistä kaikille kiinteistönomistajille, jotka pohtivat, millaisia kysymyksiä ilmastonmuutoksen myötä on ratkottava.
24.09.2024
Taloyhtiöt saavat palveluntarjoajiltaan, kuten esimerkiksi isännöintiyrityksiltä tai kiinteistönhuoltoyhtiöiltä, syksyisin esityksiä sopimuksiin tehtävistä hinnankorotuksista. Taloyhtiön hallituksen on tärkeää tiedostaa, että kyseessä ei ole yksipuolinen ilmoitusasia, vaan palvelun ostajan on sopijaosapuolena käsiteltävä esitys asianmukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa taloyhtiön hallituksen päätöstä.
Kiinteistöliitto Pohjanmaan jäsentyytyväisyyskyselyn tulokset vuodelta 2024 osoittavat, että jäsenet ovat entistä tyytyväisempiä yhdistyksen tarjoamiin palveluihin ja toimintaan. Kyselyyn vastasi 74 henkilöä, ja tulokset ovat verrattavissa sekä valtakunnalliseen aineistoon että Pohjanmaan Kiinteistöyhdistyksen vuoden 2021 tuloksiin.
12.09.2024
Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna edelleen voimakkaasti, ja nousua on ollut kaikissa muissa mitatuissa kustannuserissä paitsi sähkön energiahinnassa. Kustannusnousu kuitenkin rauhoittui viimeiseen kahteen vuoteen verrattuna.
Mustasaari ja Kokkola jakavat maan toiseksi halvimman asuinpaikan tittelin, kun vertaillaan asumiskustannuksia taloyhtiömuotoisessa asumisessa. Viime vuonna Mustasaari löytyi sijalta kuusi ja Kokkola sijalta kolme. Kempele on edelleen maan edullisin paikka asua Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan.
03.09.2024
Yhteisöllisyydestä on apua asukkaiden ikääntymisen ja heikentyneen toimintakyvyn tuomissa haasteissa taloyhtiöissä. Kiinteistöliiton jäsenyhdistysten sekä ympäristöministeriön Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hanke teki taloyhtiöille kyselyn, jonka vastaajista noin 60 prosenttia kertoi, että heidän taloyhtiössään huolehditaan naapureista ja tarjotaan naapuriapua. Vastaajien mielestä taloyhtiöissä on tarvetta yhteisölliselle toiminnalle ja sitä edistävälle vastuuhenkilölle.
02.09.2024
Asuntoyhteisöjen tupakointikieltoja koskevaa ohjeistusta sekä kieltojen hakemiseen liittyviä lomakkeita on päivitetty yhteistyössä Valviran, Kiinteistöliiton, Isännöintiliiton ja Helsingin kaupungin kanssa. Tupakkalain mukaan asuntoyhteisö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä asuntoyhteisön rakennuksen huoneistoihin kuuluville parvekkeille, huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin ja huoneistojen sisätiloihin.
27.08.2024
Suuri osa suomalaisista taloyhtiöistä kohtaa asukkaiden ikääntymisestä ja heikentyneestä toimintakyvystä johtuvia haasteita. Kiinteistöliiton jäsenyhdistysten sekä ympäristöministeriön Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hanke teki taloyhtiöille kyselyn, jonka tulosten perusteella yli puolet taloyhtiöistä on kohdannut haasteita liittyen asukkaiden heikentyneeseen toimintakykyyn.
20.08.2024
Asumismenojen kasvu laantuu tänä vuonna, selviää Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton PTT:lla teettämästä Asumismenot 2024 -selvityksestä. Korkojen ja sähkön hinnan lasku painavat kotitalouksien asumismenoja, mutta muut asumisen erät kallistuvat edelleen. Tontin kiinteistöveron alarajan nosto sekä vesi- ja jätehuollon kustannusten nousu kasvattavat asumisen menoja niin kerros- kuin omakotitaloissa. Taloyhtiöiden menoja kasvattaa myös kaukolämmön kustannusten nousu.
13.08.2024
Lomakauden jälkeen taloyhtiöissä jatkuu arkinen aherrus, ja yhtiökokouksessa valitut hallituksen jäsenet pääsevät tarttumaan toimeen yhteisten asioiden hoitamiseksi. Kiinteistöliitto on koonnut hallitusten jäsenille tarkastuslistan ja muita hallitustyön kannalta hyödyllisiä työkaluja. Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöillä on käytössään myös kattavat neuvonta- ja koulutuspalvelut.
06.08.2024
Taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajille suunnattu klubitoiminta käynnistyy Vaasassa tiistaina 3.9. Toimintaan ovat tervetulleita mukaan Vaasan ja lähikuntien hallituksien puheenjohtajat. Klubitoimintaa koordinoi Kiinteistöliitto Pohjanmaa ry.
28.06.2024
Laki asunto-osakeyhtiölain 8. luvun muuttamisesta tulee voimaan 8.7.2024. Muutos tuo helpotusta tilanteisiin, joissa tiedoksianto joudutaan tekemään Suomen rajojen yli osakkaalle, vuokralaiselle tai muulle käyttöoikeuden saaneelle.
20.06.2024
Suomalaisten asunto-osakeyhtiöiden hoitovastikkeiden nousuvauhti on tänä vuonna viime vuotta maltillisempaa, mutta kuitenkin yhä huomattavaa. Kymmenen suurimman kaupungin kerrostaloissa keskimääräinen vastike on tänä vuonna noussut hieman runsaat neljä prosenttia, kun viime vuonna vastaava lukema oli runsaat kahdeksan prosenttia.
19.06.2024
Kiinteistöliitto Pohjanmaa haluaa tuoda esiin tekoja, hankkeita ja henkilöitä, jotka ovat toiminnallaan vaikuttaneet positiivisesti kiinteistöalan ja taloyhtiöiden toimintaympäristön kehittämiseen. Etsimme tänäkin vuonna Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueelta vuoden taloyhtiötekoa ja puheenjohtajaa.
18.06.2024
Juhannuksen tienoilla monen lomalaisen koti jää tyhjilleen, kun asukkaat suuntaavat kesämökeilleen ja muille lomareissuilleen. Ennen matkalle lähtöä kannattaa varmistaa, että kotivakuutus on kunnossa ja kattaa myös varkaudesta tai murrosta aiheutuneet vahingot irtaimistolle.
17.06.2024
Taloyhtiöväelle on tarjolla ohjeistusta sään ääri-ilmiöistä selviytymiseen Kiinteistöliiton järjestämässä tilaisuudessa SuomiAreenassa 26.6.2024.
07.06.2024
Kiinteistöliitto kannattaa asuntojen lyhytkestoisen vuokraamisen sääntelyä lailla. Hallituksen esitys rakentamislain muutokseksi selkiinnyttäisi tilannetta ja tarjoaisi taloyhtiöille työkaluja sen arvioimiseen, milloin asunnoissa tapahtuva majoitustoiminta on sääntöjen vastaista.
30.05.2024
Kiinteistöliitolla on seitsemän toimikuntaa, joiden tehtävänä on oman aihepiiriinsä osalta valmistella liiton linjauksia ja ohjeistusta. Toimikuntien kokoonpanot on vahvistettu Kiinteistöliiton hallituksessa 22.5.24.
20.05.2024
Kiinteistöliitto Pohjanmaa ry tarjoaa jäsenilleen mahdollisuutta liittyä kilpailuttamansa puitesopimuksen piiriin. Sähkömarkkina on viimeisten vuosien aikana muuttunut merkittävästi ja olemme todenneet parhaaksi ratkaisuksi käyttää jatkossa ulkopuolista asiantuntijaa mahdollisimman hyvien sähkösopimuksien saamiseksi.
16.05.2024
Hallituksen esitys asunto-osakeyhtiölain 8 luvun muuttamiseksi on annettu 16.5.2024. Ehdotuksella on tarkoitus muuttaa hallintaanottoon liittyvää tiedoksiantosääntelyä tilanteissa, joissa tiedoksiantomenettelyjä joudutaan tekemään Suomen rajojen yli osakkaalle, vuokralaiselle tai muulle käyttöoikeuden saaneelle.
Kiinteistöyhdistysten neuvontaan tulee varsinkin keväisin kysymyksiä sähköpyörien ja -potkulautojen ym. kevyiden sähköisten liikkumisvälineiden lataamisesta taloyhtiössä. Vakuutusyhtiöt ovat parin viime vuoden aikana heränneet lataamiseen liittyviin riskeihin ja antaneet omia suosituksiaan lataamisesta. Tulipalojakin on sattunut – viimeksi 15.5.2024 aamulla asuinkerrostalon huoneiston palon syttymissyyksi epäillään sähköpotkulaudan latauksessa ollutta akkua.
14.05.2024
Kevään tullen taloyhtiöiden pihalle ilmestyvät leikkivät lapset, ja heidän turvallisuutensa takia taloyhtiön on tärkeää tarkastaa leikkipaikkojen kunto. Taloyhtiön hallitus on vastuussa siitä, että leikkipaikat ja -välineet ovat turvallisia. Leikkipaikan kuntoa voi arvioida esimerkiksi kevättalkoiden yhteydessä.
08.05.2024
Kesän kynnyksellä moni kaivaa grillin esiin ja ryhtyy parvekkeellaan ruuanlaittopuuhiin. Kokkailun käryt ja tuoksut saattavat herättää naapureissa muutakin kuin ruokahalun. Aihe näkyy keväisin myös Kiinteistöliiton lakineuvonnassa.
07.05.2024
Vaikka taloyhtiöiden korjaushankkeita tukevat tekijät ovat vahvistumassa, korjausrakentamisen supistuminen jatkunee myös vuonna 2024. Kiinteistöliiton kevään Korjausrakentamisbarometrin perusteella miinusmerkki saattaa kuitenkin pienentyä edellisvuodesta. Vilkkainta korjaaminen on barometrin perusteella pk-seudulla, jossa korjaaminen voi hyvinkin nousta vuoden 2023 tasolle.
06.05.2024
Ajantasainen kuntoarvio on taloyhtiön hallituksen tärkein työkalu, kun kiinteistön kunnossapitoa suunnitellaan. Miksi kunnossapitoon ei kuitenkaan kiinnitetä tarpeeksi huomiota ja tärkeitä remontteja lykätään, tai niitä ei ymmärretä tehdä?
29.04.2024
Kiinteistöliitto Pohjanmaan jäsentaloyhtiöiden edustajien mukaan siirtyminen uuden jätelain velvoitteisiin on ollut haastavaa Vaasassa ja Mustasaaressa.
23.04.2024
Vuoden taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja -palkinnon on saanut turkulaisen As Oy Maistraatinpuiston hallituksen puheenjohtaja Sami Korhonen. Vuoden taloyhtiöteoksi on puolestaan valittu tamperelaisen As Oy Hervannan Muroleen korjausrakentamishanke.
16.04.2024
Kevät on taloyhtiöissä talkoiden kulta-aikaa, ja säiden lämmetessä monilla pihoilla näkyy naapuruksia haravoineen ja kottikärryineen. Vaikka moni taloyhtiö on ulkoistanut piha-alueiden hoitamiseen liittyvät tehtävät huoltoyhtiölle, ovat talkoot edelleen tärkeä tapa tutustua naapureihin.
15.04.2024
Kiinteistöliitto, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli, Suomen Vuokranantajat, Suomen Opiskelija-asunnot SOA ja Vuokralaiset ovat julkaisseet rakennuksen omistajille ohjeen palovaroitinten muuttuneista vastuista. Ohjeen tarkoitus on vastuiden selkeyttämisen lisäksi auttaa rakennuksen omistajia suunnittelemaan ja toteuttamaan uudistuksen edellyttämät palovaroitinten hankinnat ja asennukset.
Kiinteistöyhdistyksen vuosikokouksessa 20.3.2024 käsiteltiin yhdistyksen sääntöjen 8 § määräämät asiat ja päätettiin sääntömuutoksista. Kokouksessa vahvistettiin yhdistyksen viralliseksi nimeksi Kiinteistöliitto Pohjanmaa ry, Fastighetsförbundet Österbotten rf.
06.04.2024
Kiinteistöliiton puheenjohtajana jatkaa DI Timo Nieminen Kauniaisista. Porissa kokoontunut Kiinteistöliiton liittokokous valitsi Niemisen yksimielisesti jatkoon.
25.03.2024
Kiinteistöliitto Etelä-Pohjanmaa ja Kiinteistöliitto Pohjanmaa tiedustelivat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta, kuinka paljon Seinäjoella ja Vaasassa sijaitsevat taloyhtiöt ovat käyttäneet jo päättynyttä latausinfra-avustusta. Sekä Seinäjoella että Vaasassa on tähän mennessä myönnetty latausinfra-avustusta kahdellekymmenelle kahdelle taloyhtiölle. Vaikka avustusta ei enää voikaan hakea, on Aralla vielä maaliskuussa lisäksi käsittelyssä kummastakin kunnasta yhden taloyhtiön aiemmin Aralle tulleet hakemukset.
19.03.2024
Taloyhtiöiden kannattaa pitää etäosallistumista pysyvästi tarjolla vaihtoehtona kevään yhtiökokouksissa. Etäosallistuminen yleistyi tuntuvasti koronapandemian aikana, mutta Kiinteistöliitto kannustaa taloyhtiöitä säilyttämään etäosallistumismahdollisuuden, vaikka tautitilanne ei sitä enää edellytäkään.
13.03.2024
Euroopan parlamentti hyväksyi rakennusten energiatehokkuusdirektiivin päivityksen tiistaina 12.3.2024. Päivityksen myötä rakennuksille asetetut energiatehokkuuden vaatimustasot kasvavat, mutta yksittäisiin asuinrakennuksiin ei ole tulossa tiettyyn päivämääriin sidottuja korjausvelvoitteita.
12.03.2024
Kun taloyhtiön tilikausi päättyy, vuorossa on monessa taloyhtiössä toiminnantarkastus. Toiminnantarkastuksella varmistetaan, että yhtiön päätökset on tehty asunto-osakeyhtiölain ja muiden säännösten mukaisesti. Sen sijaan päätösten arviointi mielipidekysymyksenä ei kuulu toiminnantarkastajalle.
05.03.2024
Oletko miettinyt ilmalämpöpumpun hankkimista helpottamaan lähestyvän kesän hellepäiviä? Viime vuosina kerrostaloasunnoissakin yleistyneen ilmalämpöpumpun ehtii vielä asennuttaa ensi kesäksi, mutta asunto-osakeyhtiössä asennus on hoidettava yhteistyössä taloyhtiön kanssa, ja prosessiin on sen vuoksi varattava oma aikansa.
01.02.2024
Asunto-osakkaiden into rekisteröidä omistuksensa Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään on ruuhkauttanut rekisteröintien käsittelyn, millä voi olla vaikutuksia kevään yhtiökokouksiin. Kiinteistöliitto pitää tilannetta harmillisena mutta katsoo, että ruuhkat eivät estä yhtiökokousten järjestämistä onnistuneesti.
22.01.2024
Kiinteistöliitto Pohjanmaa täyttää tänä vuonna 105 vuotta. Järjestämme sen kunniaksi jäsenillemme juhla- ja seminaariristeilyn Uumajaan. Risteilyllä on luvassa minimessut, luentoja ja illallinen laivan saaristolaispöydässä. Tule mukaan viihtymään ja kohottamaan malja 105-vuotiaalle yhdistykselle!
10.01.2024
Taloyhtiöiden on syytä varautua edelleen kasvaviin kustannuksiin. Kiinteistöliiton julkaiseman, taloyhtiöiden talousarvioiden laatimiseen tarkoitetun ohjeistuksen mukaan esimerkiksi kaukolämmön hinta nousee tänäkin vuonna monessa kaupungissa.
02.01.2024
Viimeistään loppiaisena useimmat haluavat hankkiutua eroon hyvin palvelleesta joulukuusesta. Kuivahtaneen joulukuusen ulos kantamisesta syntyy pahimmillaan melkoinen sotku, ja muistoksi joulusta jää läjäpäin karisseita kuusenneulasia. Kiinteistöliiton asiantuntijat listasivat parhaat konstinsa kuusen aiheuttaman sotkun minimoimiseksi.
29.12.2023
Pohjanmaan Kiinteistöyhdistys ottaa vuoden vaihtuessa käyttöönsä brändinimen Kiinteistöliitto Pohjanmaa – Fastighetsförbundet Österbotten.
27.12.2023
Hei jäsentaloyhtiön edustaja! Voidaksemme pitää sinuun jatkossakin yhteyttä tarvitsemme ajantasaiset yhteystietosi. Jäsen- ja neuvontapalvelut ovat hallitusten jäsenten ja isännöitsijän käytettävissä vain, jos yhteystiedot löytyvät jäsenrekisteristämme. Tämä on hyvä muistaa erityisesti puheenjohtajan vaihtuessa.
22.12.2023
Suomalaisissa asunto-osakeyhtiöissä asuu yhä iäkkäämpää väkeä, jolloin ikääntymiseen liittyvät asumisen kysymykset haastavat yhä enemmän myös taloyhtiöitä. Kiinteistöliiton alueelliset jäsenyhdistykset käynnistävät hankkeen, jonka päätavoitteena on kehittää taloyhtiöitä ikä- ja muistiystävällisiksi sekä jakaa aiheeseen liittyvää tietoa. Hanketta rahoittavat ympäristöministeriö ja Kiinteistöliiton jäsenyhdistykset. Hankkeen päävastuullisena toteuttajana toimii Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi.
19.12.2023
Viimeistään viikonloppuna moni työntää uuniin perinteisen joulukinkun, jota syödään Suomessa jouluisin jopa seitsemän miljoonaa kiloa. Kinkusta irtoava rasva saa kuitenkin väärällä tavalla käsiteltynä paljon vahinkoa aikaan. Jotta joulunvietto sujuu mukavissa merkeissä, eikä huoltomiestä tarvitse hälyttää avaamaan tukkeutunutta viemäriä, on syytä muistaa muutama seikka rasvan hävittämisestä.
11.12.2023
Vuoden 2024 alussa aloittava uusi Isännöinnin eettinen neuvosto uudistaa isännöinnin valvonnan luotettavaksi, riippumattomaksi ja uskottavaksi alan valvontajärjestelmäksi ja rakentaa luottamusta isännöintialaan. Eettinen neuvosto on syntynyt Isännöintiliiton ajamana yhteistyössä asunto-osakeyhtiöiden etujärjestö Kiinteistöliiton ja Isännöinnin auktorisointiyhdistyksen kanssa. Neuvosto perustetaan Keskuskauppakamarin yhteyteen.
08.12.2023
Pelastuslaki (379/2011) määrittelee sen, mitä irtaimia tavaroita saa säilyttää taloyhtiön rappukäytävässä. Lähtökohtaisesti ainoastaan ovikoristeet, ilmoitustaulut ja yhtiön kynnysmatot ovat esineitä, joiden säilyttäminen on sallittua. Muunlaisten irtaimien esineiden säilyttäminen rappukäytävässä on kiellettyä.
01.12.2023
Asunto-osakkeiden sähköistämiseen liittyvä määräaika umpeutuu vuoden lopussa, jolloin asunto-osakeyhtiöiden osakeluetteloiden tulisi olla siirrettynä Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään. Määräajan umpeutuessa osakeluettelon siirron on kaavailtu muuttuvan maksulliseksi.
27.11.2023
Pikkujoulukaudella ja joulun lähestyessä kodeissa sytytellään kynttilöitä sisällä ja ulkona. Paloturvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää ympäri vuoden, mutta erityisen tärkeää se on kynttilöiden ja lyhtyjen suosikkisesonkina.
Vaasassa ensimmäistä kertaa 9.11. järjestetty Pohjanmaan Taloyhtiöpäivä palkitsi positiivisia ilmiöitä taloyhtiömaailmasta. Pohjanmaan Kiinteistöyhdistys halusi tuoda esiin tekoja, hankkeita ja henkilöitä, jotka ovat toiminnallaan vaikuttaneet positiivisesti kiinteistöalan ja taloyhtiöiden toimintaympäristön kehittämiseen. Tapahtumassa palkittiin vuoden taloyhtiöpuheenjohtaja ja vuoden taloyhtiöteko.
02.11.2023
Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana. Kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat kuitenkin taloyhtiöiden hankkeiden toteuttamista. Korjausrakentamisessa ei näyttäisi tulevan kasvua vuodelle 2023. Näkymät vuodelle 2024 ovat samankaltaiset. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn Korjausrakentamisbarometrista.
30.10.2023
Taas on aika laittaa kiinteistön talotekniikan järjestelmät ja automatiikan säädöt kuntoon, jottei vilu yllätä, kun sää viilenee. Kulutuksen seuranta on yhä tärkeämpää paitsi energian ja kustannusten säästön myös järjestelmien vikaantumisen havaitsemisen vuoksi.
27.10.2023
Onko naapurissa käynnissä jatkuvat juhlat? Ärsyttävätkö yläkerran asukkaan äänekkäät askeleet? Häiritsevästä elämästä voidaan puhua silloin, kun naapureille aiheutuu jatkuvaa ja toistuvaa häiriötä, eikä sen voida katsoa olevan merkitykseltään vähäistä. Taloyhtiön puuttumiskeino häiritsevään elämään on huoneiston hallintaanotto, mutta näin järeälle toimenpiteelle tarvitaan aina painavat perustelut.
16.10.2023
Useat Kiinteistöliiton jäsenyhdistyksistä ovat järjestäneet jo useampana vuonna alueellisia Taloyhtiöpäiviä, joissa kohtaavat taloyhtiöiden toimijat sekä kiinteistöalan asiantuntijat ja palveluntarjoajat. Asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi tapahtumassa on yritysten ja yhteisöjen näyttelyosastoja. Tänä vuonna Taloyhtiöpäivä järjestetään ensimmäistä kertaa myös Pohjanmaan Kiinteistöyhdistyksen toimesta Vaasassa.
11.10.2023
Kiinteistöliitto kehottaa taloyhtiöitä varautumaan kustannusten kasvuun myös ensi vuonna. Osa taloyhtiöistä laatii parhaillaan vuoden 2024 talousarviota, jossa on syytä huomioida esimerkiksi kaukolämpömenojen kasvu ja valtion avustusten väheneminen.
28.09.2023
Kiinteistöliiton taloyhtiöiden Talous- ja rahoituskyselyn tuloksissa näkyy kotitalouksien talouden tiukentuminen, mutta toistaiseksi suuri valtaosa taloyhtiöistä on selviytynyt haasteiden kasvusta varsin pienin ongelmin. Kyselyn tulokset myös tarkensivat näkemystä taloyhtiöiden hoitovastikkeen nostotarpeista vuonna 2023. Lisäksi saatiin lisätietoa taloyhtiöiden lainansaantihaasteista. Kyselyyn vastasi elokuun aikana 3155 taloyhtiöiden hallituksen edustajaa ja noin 250 ammatti-isännöitsijää.
26.09.2023
Taloyhtiön hallituksen yksi tärkeimmistä ratkaisuista on onnistua isännöinnin valinnassa. Kiinteistöliitto on julkaissut uuden Isännöinnin ostaminen -verkkokurssin, joka antaa eväitä taloyhtiön puheenjohtajalle ja hallituksen jäsenille isännöinnin ostamisessa onnistumiseksi.
22.09.2023
Moni taloyhtiö saa syksyllä isännöintiyritykseltään esityksen hinnankorotuksesta. Taloyhtiössä hallituksen on tärkeää tiedostaa, että kyseessä on sopimusasia eikä yksipuolinen ilmoitusasia. Isännöinnin ostajana ja sopijaosapuolena taloyhtiön hallituksen täytyy käsitellä tullut esitys asianmukaisesti.
18.09.2023
Pohjanmaan Kiinteistöyhdistys ry on järjestäytymiskokouksessaan 24.5.23 valinnut yhdistyksen toimihenkilöitä. Puheenjohtajana jatkaa Juha Hissa ja varapuheenjohtajana Yrjö Salomaa.
12.09.2023
Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Kustannusnousua on ollut kaikissa muissa vertailuerissä paitsi kiinteistösähkössä, jonka vertailulukema laski viimevuotisen kaksinkertaistumisen jälkeen.
06.09.2023
Heinäkuussa voimaan tullut uusi jätelaki on aiheuttanut Vaasan alueella viivästyksiä jäteastioiden tyhjäämisessä ja lisännyt tarvetta tyhjäysvälien muutoksille. Stormossenilta muistutetaan, että muutoksista voivat ilmoittaa vain taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat ja isännöitsijät.
05.09.2023
Ilmastonmuutoksen seurauksena sääolosuhteet vaikeutuvat tulevina vuosina. Esimerkiksi tulvat ja äärimmäiset helleaallot yleistyvät. Taloyhtiöiden on syytä varautua muuttuviin sääoloihin hyvissä ajoin, sillä ennakointi auttaa välttymään vahingoilta.
01.09.2023
Kiinteistöliitto pitää tärkeänä, että valtiovarainministeriön budjettiesitystä vuodelle 2024 korjataan budjettiriihessä asumisen menojen nousun estämiseksi ja asuntojen korjausrakentamisen edistämiseksi. Kiinteistöliitto esittää huolensa, että osa valtiovarainministeriön esityksistä nostaisi asumisen kustannuksia. Lisäksi talousarviossa tulisi huomioida paremmin kotien korjaaminen. Julkisesti tuettavan asuntotuotannon avulla tulee tasoittaa asuntorakentamisen suhdannevaihteluita.
24.08.2023
Etäyhteydellä osallistuminen taloyhtiön yhtiökokoukseen on yleistynyt laajasti, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöille tehdystä kyselystä. Etenkin pääkaupunkiseudulla ja useissa suurimmissa kaupungeissa valtaosa kyselyyn vastanneista taloyhtiöistä tarjosi osakkailleen mahdollisuutta etäosallistumiseen. Kiinteistöliiton, oikeusministeriön ja Isännöintiliiton laatimaan kyselyyn vastasi alkukesällä lähes 5000 taloyhtiön vastuuhenkilöä.
22.08.2023
Asumismenot kasvavat tänä vuonna tuntuvasti, selviää Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimus PTT:ltä tilaamasta selvityksestä. Asumismenojen kasvua ajaa erityisesti korkojen voimakas nousu. Myös muihin asumismenoihin kohdistuu merkittäviä nousupaineita. Energiamenojen muutokset vaihtelevat suuresti riippuen kotitaloudesta.
15.08.2023
Tulitko yhtiökokouksessa valituksi taloyhtiösi hallitukseen? Etkö oikein tiedä, mistä pitäisi lähteä liikkeelle? Kiinteistöliitto on koonnut taloyhtiöiden hallitusten jäsenille tarkastuslistan ja muita hallitustyön kannalta hyödyllisiä työkaluja. Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöillä on käytössään myös kattavat neuvonta- ja koulutuspalvelut.
21.06.2023
Tuoreessa hallitusohjelmassa on sitouduttu edistämään taloyhtiöiden toimintaympäristöä monella tapaa: asunto-osakeyhtiölainsäädäntö ja asuntokauppalaki päivitetään. Lyhytaikaisen vuokrauksen pelisääntöjä selkiytetään, ja taloyhtiöissä tapahtuviin häiriötilanteisiin puuttumista helpotetaan. Kaavoituksella pyritään vastaamaan asuntorakentamisen tarpeisiin ja kaavojen käsittelyyn, ja valituksille asetetaan sitovat määräajat. Maanomistajalle myönnetään aloiteoikeus yleis- ja asemakaavoihin.
19.06.2023
Kesälomakausi mökkireissuineen ja muine matkoineen tarjoaa valitettavasti mahdollisuuksia myös murtovarkaille. Muistamalla muutaman yksinkertaisen vinkin ennen matkoille lähtöä voit suojata kotiasi pitkäkyntisten iskuilta.
13.06.2023
Pohjanmaan Kiinteistöyhdistys ry:n vuosikokous järjestettiin 3.5. Vaasassa. Vuosikokous vahvisti Pohjanmaan Kiinteistöyhdistyksen vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2022, yhdistyksen talousarvion vuodelle 2023 sekä jäsenmaksut vuodelle 2024.
01.06.2023
Jos olet lomasi aikana pidempään poissa kotoa, kotona kannattaa tehdä muutama etukäteisjärjestely, niin voit nauttia lomastasi turvallisin mielin. Lomailijan muistilistaan on kerätty tärkeimmät vinkit kodin lomakuntoon laittamiseksi.
16.05.2023
Kesän kynnyksellä moni kaivaa grillin esiin ja ryhtyy valmistamaan kesäisiä herkkuja omalla parvekkeellaan tai terassillaan. Aihe tuottaa yhteydenottoja myös Kiinteistöliiton lakineuvontaan. Osa taloyhtiöiden osakkaista kokee grillaamisen niin häiritsevänä, että haluaisi kokonaan kieltää sen. Kiinteistöliitto ei kuitenkaan suosittele grillauskieltoa ratkaisuksi asiaan.
10.05.2023
Rauhallinen sekä turvallinen asuntoyhteisö on kaikkien asukkaiden oikeus, ja kotirauha kuuluu kaikille. Tällä hetkellä tämä ei kuitenkaan toteudu, vaan häiriöitä ilmenee ympäri Suomen. Onkin kohtuutonta, että esimerkiksi 50 asukkaan taloyhtiössä yhden asukkaan häiriköinti voi heikentää merkittävällä tavalla asumisrauhaa. Jotta vuokranantaja ja asunto-osakeyhtiö voivat reagoida asumisen häiriötilanteisiin nopeasti ja tehokkaasti, heillä tulisi olla mahdollisuus saada poliisilta olennaiset tiedot asuntoon kohdistuneista hälytystehtävistä esimerkiksi häätöoikeudenkäyntejä varten.
09.05.2023
Kesän lähestyessä moni tulee miettineeksi mahdollisten helteiden aiheuttamaa kuumuutta ja viilennykseen tarjolla olevia vaihtoehtoja. Viime vuosina kerrostaloasunnoissakin yleistyneen ilmalämpöpumpun saattaa vielä ehtiä asennuttaa ensi kesäksi, mutta liian kiireellä tähänkään projektiin ei pidä ryhtyä, sillä asia on asunto-osakeyhtiössä hoidettava yhteistyössä taloyhtiön kanssa.
05.05.2023
Kiinteistöalan hallitusammattilaisten yhdistys AKHA ry valitsi uuden hallituksen huhtikuussa. Hallitukseen valittiin ensimmäistä kertaa Pohjanmaan Kiinteistöyhdistyksen varapuheenjohtaja Yrjö Salomaa.
02.05.2023
Taloyhtiöiden korjaushankkeiden näkymät ovat viimevuotista heikommat. Tämä näkyy sekä suhdanneodotuksissa että rakennusosakohtaisissa korjausten toteutumisarvioissa. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton kevään Korjausrakentamisbarometrista.
28.03.2023
Taloyhtiöiden vastuuhenkilöistä valtaosa katsoo, että heidän taloyhtiönsä taloustilanne on vakaa. Kuitenkin hieman runsaalla 20 prosentilla yhtiöitä hoitokulujen nousu uhkaa taloyhtiön maksukykyä jonkin verran, ja runsaalla kahdella prosentilla suuresti. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöille kohdistetusta kyselystä, johon vastasi miltei 4900 vastaajaa maaliskuussa 2023. Taloyhtiöiden talousnäkymät vaihtelevat kunnasta toiseen, sillä myös hoitokulujen kehitys on vaihdellut suuresti viime aikoina.
24.03.2023
Poltettavan jätteen ja ekomaksun laskutuskäytäntö muuttuu.
23.03.2023
Taloyhtiöiden maksamat isännöintipalkkiot ovat kasvaneet viime vuosina, kertoo Kiinteistöliiton toteuttama Isännöintipalkkiot 2023 -tutkimus. Isännöinnin kiinteä kuukausipalkkio on noussut maltillisemmin kuin kokouspalkkiot ja erilaiset erillisveloitukset vuoteen 2020 verrattuna. Aineiston mukaan kiinteät kuukausiveloitukset ovat nousseet keskimäärin noin seitsemän prosenttia. Sen sijaan erillisveloitettavat palkkiot ovat nousseet 10 – 15 prosenttia. Kolmen vuoden takaiseen verrattuna eniten ovat nousseet mm. kokouspalkkioiden, erillisveloitettavien tuntitöiden ja isännöitsijäntodistusten hinnat. Isännöintipalkkioiden erot ovat suuria ja erityisen isoja erot ovat erillisveloituksissa.
09.03.2023
Kevään yhtiökokouksissa valitaan taloyhtiöille toiminnantarkastajia, joista osalle voi valinnan hetkellä olla hieman epäselvää, mitä kaikkea tehtävä sisältää. Toiminnantarkastajan tehtävä on taloyhtiön kannalta tärkeä mutta vaatimuksiltaan sellainen, josta selviää tavallisella maalaisjärjellä ja huolellisuudella.
08.03.2023
Rakennusten energiatehokkuutta koskevaa direktiiviesitystä tulee korjata niin, että siinä huomioidaan kustannustehokkuus. Kiinteistöliitto on yhdessä MaRa:n, RAKLin, Kaupan Liiton, Kuntaliiton ja Suomen Omakotiliiton kanssa vedonnut suomalaisiin europarlamentaarikkoihin, jotta rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) uudistamista koskevaa esitystä muutettaisiin parlamentin käsittelyssä. Fit for 55-tavoitteisiin pyrkimisessä tulee huomioida kustannustehokkaat keinot. Hallittu ja yhteiskunnan hyväksynnän saama siirtymä ilmastoneutraaliin Eurooppaan vaatii investoinneilta kustannustehokkuutta, sillä rahaa ja tekijöitä on rajallisesti. Kustannustehokkuudella myös varmistetaan rakennuskannan päästöjen vähentäminen ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla.
07.03.2023
EU:ssa parhaillaan uusittava energiatehokkuusdirektiivi uhkaa pakottaa yli kahden miljoonan suomalaisen kodit ennenaikaisiin korjauksiin kiristyvien energiatehokkuusvelvoitteiden täyttämiseksi. EU-parlamentti äänestää maaliskuun puolivälissä uudistuksesta, joka toteutuessaan ajaisi noin puolet suomalaisista kerrostaloista ja omakotitaloista mittaviin korjauksiin kymmenen vuoden kuluessa.
27.02.2023
Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) käynnisti vuonna 2017 tutkinnan isännöintialan kartellista, ja julkisti seuraamusmaksuesityksensä 10.2.2021 esittäen markkinaoikeudelle yhteensä noin 22 miljoonan euron seuraamusmaksujen määräämistä kuudelle isännöintialan yritykselle sekä Isännöintiliitolle.
22.02.2023
Jäsentietojen oikeellisuus ja ajantasaisuus on tärkeää, jotta jäsenpalvelujen käyttöön oikeutetut jäsentalojen edustajat saavat palveluja niitä tarvitessaan. Oikeat jäsentiedot varmistavat, että jäsentiedote, Suomen Kiinteistölehti ja kutsut koulutustilaisuuksiin tulevat oikeille henkilöille.
20.02.2023
Moni taloyhtiö joutuu tänä keväänä tekemään yhtiökokouksessaan vaikeita päätöksiä esimerkiksi hoitovastikkeiden nostamisesta kasvaneiden kustannusten vuoksi. Myös rahoitusvastikkeita on monin paikoin tarpeen nostaa taloyhtiölainojen kasvaneiden korkokustannusten takia.
07.02.2023
Kiinteistöliitto toivoo tulevalta hallitukselta toimenpiteitä muun muassa asumisen kustannusten hillitsemiseksi.
30.01.2023
Kiinteistö- ja rakentamisalan (KIRA-foorumi) organisaatiot julkaisivat tavoitteensa hallituskaudelle 2023–2027. Rakennetun ympäristön kokonaisohjauksesta vastaavan ministerin lisäksi organisaatiot peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista vihreää siirtymää tukevaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen, ratkaisuja alaa vaivaavaan osaajapulaan sekä investointeja, jotka tukevat kasvua.
25.01.2023
Hallituspuolueet ovat päässeet yhteisymmärrykseen takautuvasti maksettavan sähköhyvityksen ja sähkölaskujen maksuajan pidentämistä koskevan lakiehdotuksen yksityiskohdista.
12.01.2023
Uudistetut Isännöinnin eettiset ohjeet astuvat voimaan 1.2.2023. Ohjeet on uudistettu Isännöintiliiton, Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:n ja taloyhtiöiden etua valvovan Kiinteistöliiton yhteistyönä. Uudistuksen tavoitteena on parantaa isännöinnin laatua ja lisätä luottamusta isännöintiin.
10.01.2023
Valtaosa taloyhtiöistä laatii talousarvionsa talven ja alkukevään aikana. Kiinteistöliiton asiantuntijat ovat laatineet päivityksen Talousarvio-ohjeeseensa, joka mahdollistaa huolellisen budjetoinnin tilikaudelle 2023.
21.12.2022
Pohjanmaan Kiinteistöyhdistyksen hallitus on valinnut Mervi Ala-Prinkkilän yhdistyksen uudeksi toiminnanjohtajaksi 19.12.2022 alkaen. Ala-Prinkkilä on kiinteistöalan moniosaaja ja media-alan ammattilainen.
15.12.2022
Kiinteistönomistajia eli taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt, jotka ovat olleet selkeästi taloyhtiöiden etujen vastaisia.
13.10.2022
Nykyinen akuutti tilanne ja kasvavat energiakustannukset saavat asukkaat ja taloyhtiöt miettimään, millä keinoilla omaa energiankäyttöä voisi vähentää. Taloyhtiöt joutuvat energiansäästötoimia suunnitellessaan pohtimaan myös sitä, kenellä on valtuudet päättää energiansäästöön liittyvistä ratkaisuista.
26.09.2022
Paljon on virrannut vettä Kyrönjoessa ja Kokkolan Suntissa sen jälkeen kun toiminnanjohtajan tehtävässä vuonna 1998 aloitin. Silloin ei varmasti kukaan osannut unelmoida, että näin pitkälle päästäisiin. Moni pelkäsi vielä jopa yhdistyksen olemassaolon puolesta.
23.09.2022
Pohjanmaan Kiinteistöyhdistyksen pitkäaikainen toiminnanjohtaja Arto Saarikoski jättää tehtävänsä syyskuussa. Yhdistyksen hallitus on aloittanut uuden toiminnanjohtajan rekrytoinnin.
12.09.2022
Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi. Voimakkain nousu on koettu sähkön hinnassa, mutta nousua on käytännössä kaikissa muissakin kuntakohtaisissa erissä. Kiinteistöliiton Indeksitalo-vertailussa kustannukset ovat nousseet keskimäärin miltei 13 prosenttia vuodesta 2021. Kustannusten nousu ilman sähköenergiaa on 4,7 prosenttia. Kiinteistösähkön vertailukustannus nousi keskimäärin 106 prosenttia, kaukolämmön 6,5 prosenttia, jätekustannukset 6,4 prosenttia, rakennuksen kiinteistövero 4,8 ja vesi 2,2 prosenttia. Tontin kiinteistövero pysyi käytännössä ennallaan.
08.07.2022
Asunto-osakeyhtiölain muutoksella sallitaan pelkästään etäyhteyden välityksellä ilman kokouspaikkaa pidettävät yhtiökokoukset eli etäkokoukset sekä edistetään niin sanottujen hybridikokousten järjestämistä. Hybridikokouksessa yhtiökokoukseen on mahdollista osallistua kokouspaikan lisäksi etäosallistuen.
31.05.2022
Kesän kynnyksellä elämä taloyhtiöiden pihoilla vilkastuu, ja lasten leikkipaikat pääsevät talven hiljaiselon jälkeen jälleen kunnolla käyttöön. Jotta leikit sujuisivat turvallisesti, taloyhtiön kannattaa keväisin tehdä tai teettää leikkipaikan välineille, kuten keinuille, hiekkalaatikolle ja kiipeilytelineille, perusteellinen tarkastus.
10.05.2022
Lähiviikkoina moni taloyhtiö järjestää perinteiset kevättalkoot kenties pitkästä aikaa koronapandemian aiheuttaman tauon jälkeen. Taloyhtiön hallituksen kannattaakin etukäteen varmistaa, että varastosta löytyy talkoissa tarvittavat työvälineet ja että ne ovat asianmukaisessa käyttökunnossa.
05.04.2022
Keskimääräisellä hallituksen jäsenellä on runsaan yhdentoista vuoden hallituskokemus taloyhtiöissä. Kokemuksen määrä on kyselyn mukaan kasvanut viime vuosina. Kyselyn vastaajissa oli kuitenkin myös edelliskertaa enemmän tuoreita hallitusjäseniä, joten kokoonpanojen uudistumistakin tapahtuu taloyhtiöissä.
29.03.2022
Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet ovat korkeasti koulutettua väkeä. Kyselyn mukaan miltei joka kolmannella taloyhtiön hallituksen jäsenellä on ylempi korkeakoulututkinto. Opistoasteen tutkinnon on suorittanut 28 prosenttia vastanneista. Alempi korkeakoulututkinto on joka viidennellä vastaajalla. Ammattikoulupohjalta taloyhtiön hallituksissa toimii noin joka kymmenes.
15.03.2022
Kevään yhtiökokouksissa valitaan jälleen suuri joukko toiminnantarkastajia, joista osalle voi valinnan hetkellä olla hieman epäselvää, mitä kaikkea tehtävä sisältää. Toiminnantarkastajan tehtävä on taloyhtiön kannalta tärkeä mutta vaatimuksiltaan sellainen, josta selviää tavallisella maalaisjärjellä ja huolellisuudella.
10.12.2020
Syyskuussa 400-vuotisjuhlia viettäneeseen Kokkolan kaupunkiin on Ympäristöministeriön päätöksellä perustettu Suomen kymmenes kaupunkipuisto. Pinta-alaltaan 20 000 hehtaarin puisto on tähän asti perustetuista suurin, ja sen alue kattaa monimuotoisten saaristoluotoalueiden ja rantaniittyjen lisäksi muun muassa kulttuurihistoriallisesti merkittävän Neristanin puutaloalueen kaupungin keskustassa.
16.02.2018
Kun kevään yhtiökokouskausi on taloyhtiöissä käynnistymäisillään, osakkaalla on h-hetki toimittaa yhtiökokouksen käsiteltäväksi toivomansa asiat hallituksen tietoon.
08.02.2018
Kiinteistöliitto on hyvillään suunnasta, johon EU:n direktiivi rakennusten energiatehokkuudesta etenee.
24.01.2018
Suomessa on jo useita kymmeniä taloyhtiöitä, joissa tupakointi on viranomaisen päätöksellä kielletty huoneistoparvekkeilla tai -pihoilla.
Käyttäjätunnuksesi on Kiinteistöliiton jäsenrekisteriin tallennettu sähköpostiosoitteesi.
Et voi kirjautua, jollet ole ensin rekisteröitynyt käyttäjäksi.